Alla inlägg den 10 juni 2009

Av Mii - 10 juni 2009 10:49


Dagens ord: Konsult subst. ~en ~er · rådgivande specialist inom visst (kvalificerat) område.

Detta är Nordstedts definition av ordet konsult. När jag för ett par dagar sedan talade med en vän, påstod han att man inte kan utbilda sig till konsult, utan att det är något man är, i samband med uppdraget. Jag hade inget bra svar på det, för å ena sidan höll jag med, men å andra sidan har jag pluggat i snart 3 år till just konsult. Klart som fan att jag det går. Eller? Nu känner jag mig styrkt i tanken. Det går att utbilda sig till specialist. Fast som nyexad är jag ändå bara en novis. Specialiteten får komma med uppdrag och erfarenhet. Så det så.

Trots att jag har haft svårt att sätta ord på konsultrollen har jag vetat att det är ett sjutusan särdeles jobb, något som jag fick bekräftat när jag loggade in mig på sommarkursens sida, där jag helt fräckt snor denna anekdot:

Vems är felet när det inte finns någon mjölk i kylskåpet?
Konsulten satt tillsammans med medarbetarna och lyssnade på all frustration i rummet.
"Vad ska ni med mjölken till?" undrade konsulten.
Alla tystnade och tittade avvaktande på "idiotkonsulten".
"Till kaffet så klart", kom det unisont gnälligt.
"Vad beror det på att det inte finns någon mjölk i kylen, då?" fortsatte konsulten.
"Ingen köper den när man ska".

"Men vad beror det på? Varför är det så?" Konsulten envisades med att diskutera mjölkfrågan som om det var dagens stora problem.
"Man tar inte ansvar och så är det dåliga rutiner", kom det från någon i gruppen.
"Vem här inne i rummet är man? Räck upp handen så får vi se." sa konsulten.

 

Tänk vad klokt. Vem är man och vem är jag?

Av Mii - 10 juni 2009 10:22

Idag lyckades jag rädda mitt tevatten från att förångas (om tevattnet anser att det är bättre att bli uppdrucket vet jag inte) men, för säkerhetsskull fyllde jag idag en stor kastrull. Så att det kunde koka i timmar om jag drabbades av uppsatsrelaterad senilitet igen.

Jag tänkte faktiskt fixa uppsatsen idag… tänkte… men jag har börjat på en ny kurs istället: Ledarskap. Än så länge ruggigt kul. Och intressant. Och det jag vill hålla på med. Just nu. Uppsatsen får vänta tills i morgon. Då är det deadline. Nu ägnar jag mig åt regninga höstaktiviteter.

Ovido - Quiz & Flashcards